- Een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter vond maandagochtend plaats in Zuid-Turkije. Deze werd tot in Libanon gevoeld.
- De Turkse stad Gaziantep is een van de zwaarst getroffen gebieden.
- Video’s online tonen de nasleep van de aardbeving, waarbij circa 3.400 slachtoffers zijn gevallen.
- Bekijk ook: Zo overleef je een aardbeving – ga in ieder geval niet in een deuropening staan
De zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije heeft aan circa 3.400 mensen het leven gekost, waarvan ruim 2.300 in Turkije zelf en bijna 1.300 in buurland Syrië, melden internationale persbureaus maandagavond. Ook zijn duizenden mensen gewond geraakt.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan omschrijft de beving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, als de grootste ramp sinds 1939.
Reddingswerkers zijn druk bezig met zoeken naar overlevenden tussen het puin. De verwachting is dat het dodental de komende uren blijft oplopen. De hulpdiensten waarschuwen nog steeds voor naschokken.
Epicentrum in Zuid-Turkije
Het epicentrum van de aardbeving die plaatsvond op maandag om 04.17 uur ’s nachts lokale tijd bevond zich op zo’n 16 kilometer van de Turkse stad Gaziantep, volgens de United States Geological Survey.
Volgens de gouverneur van de provincie Gazantep werd de aardbeving “sterk gevoeld” in de regio, zo schrijft hij op Twitter. Amper elf minuten na de aardbeving volgde een naschok van 6,7 op de schaal van Richter.
Maandagochtend was er een nieuwe beving in Midden-Turkije, nabij Kahramanmaras. De kracht van de beving was 7,5 op de schaal van Richter.
Video's en foto's van de ramp verschenen als snel online.
"Slechts drie aardbevingen met een magnitude van 6 of groter hebben sinds 1970 plaatsgevonden binnen een straal van 250 kilometer van de aardbeving van 6 februari", schrijft de USGS.
De Turkse president Tayyip Erdoğan schrijft in een steunbetuiging op Twitter dat alle "relevante eenheden" zijn uitgezonden om mensen te helpen die vastzitten onder het puin.
Vanwege de aardbeving kwam de Italiaanse civiele beschermingsdienst met een tsunami-alert. Het land waarschuwt burgers weg te blijven van gebieden aan de kust.
De haven van de Turkse stad Iskenderun is maandag beschadigd geraakt bij de aardbeving. Voorlopig blijft die dan ook dicht, melden Turkse autoriteiten. Andere havens in het land kunnen wel openblijven.
Europese landen schieten te hulp
Verscheidene Europese landen zeggen hulp toe voor de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt dat Duitsland "natuurlijk" hulp stuurt en zegt "te rouwen met de nabestaanden".
Ook Frankrijk staat klaar om noodhulp te bieden, zegt president Emmanuel Macron, die spreekt van "verschrikkelijke beelden" uit Turkije en Syrië.
De Zweedse premier Ulf Kristersson brengt op Twitter zijn condoleances over aan de Turkse president Erdogan. Ook zegt hij dat Zweden klaarstaat om steun te leveren. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zegt "onmiddellijk" hulp te bieden aan de getroffen gebieden.
Ook de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel brengt zijn condoleances over en zegt dat "de EU volledig solidair is".
Nederland heeft maandagavond een uit 65 mensen en acht reddingshonden bestaand Urban Search and Rescue Team naar Turkije gestuurd. Ook gaat er een vrachtvliegtuig vanuit Eindhoven naar Turkije, met 15 ton materieel. Het gaat onder meer om gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen.
Op zijn beurt heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn team opdracht gegeven "alle benodigde hulp" aan Turkije te bieden, in samenspraak met de door een zware aardbeving getroffen NAVO-bondgenoot.
"Ik ben diep bedroefd over het verlies aan mensenlevens en de verwoesting veroorzaakt door de aardbeving in Turkije en Syrië", aldus Biden op Twitter.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat ook Oekraïne klaar is om steun te leveren aan Turkije. "In deze moeilijke tijd staan we dicht bij de Turkse mensen, klaar om de nodige hulp te bieden om de gevolgen van de ramp te boven te komen", schrijft hij op Twitter.
De minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zegt op Twitter dat Oekraïne bereid is om "een groot aantal reddingswerkers" naar Turkije te sturen voor reddingswerkzaamheden.
Zelenski bracht ook zijn condoleances over aan de de Turkse president Erdogan en het Turkse volk. Turkije werpt zich in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne geregeld op als bemiddelaar.
Bijna 600.000 euro binnen op Giro 7244
Op Giro 7244 is inmiddels 591.000 euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.
Het Rode Kruis helpt mensen onder het puin vandaan te halen en zorgt voor eerste hulp, het bemensen van ambulances en het vervoeren van mensen naar het ziekenhuis. Ook vangt de organisatie mensen op die hun huis zijn kwijtgeraakt met dekens, tenten, catering en mobiele keukens.
De aardbevingen hebben zeker tien provincies getroffen in Turkije en in Syrië stortten gebouwen in onder meer Hama, Aleppo, Latakia en Tartous in. Aangezien het momenteel erg koud is in de regio, er op veel plekken sneeuw ligt en er zware stormen zijn, is het lastig om hulpteams en goederen op locatie te krijgen.